Υμηττός

Ο Υμηττός μαζί με την Πεντέλη, την Πάρνηθα και το Ποικίλο Όρος πλαισιώνουν την πόλη των Αθηνών. Ο ορεινός όγκος του Υμηττού υψώνεται μεταξύ των Μεσογείων Αττικής και του νοτιοανατολικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύουσας – του οποίου αποτελεί το ανατολικό όριο - και καλύπτει μια έκταση περίπου 81.000 στρεμμάτων. Είναι το πλησιέστερο στην Αθήνα βουνό, καθώς η κορυφή του απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή, και αποτελούσε πάντα αγαπημένο τόπο αναψυχής των κατοίκων της πρωτεύουσας.

Συγκεκριμένα, εκτείνεται από την Αγία Παρασκευή και τα Γλυκά Νερά (βορειότερα) έως τη Βούλα και τη Βάρη (νοτιότερα). Περίπου στο μέσον χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο με τη ψηλότερη κορφή του που οι αρχαίοι Αθηναίοι τον ονόμαζαν Μέγα Υμηττό και το νοτιότερο Ελάττονα ή Άνυδρο Υμηττό (σήμερα Μαυροβούνι και Κόντρα). Η υψηλότερη κορυφή του λέγεται Εύζωνας. Το Kορακοβούνι είναι ένα από τα πιο μεγάλα συνβουνά του Υμηττού. Η έκτασή του είναι περίπου 3300 τ.μ κι η κορυφή του αγγίζει τα 728 μέτρα πάνω από την στάθμη της Θάλασσας, βρίσκεται δε κοντά στην περιοχή της Πεντέλης.

 Λίγα λόγια για το βουνό, τη χλωρίδα, την πανίδα και την ιστορία του:

Έχει σημαντική οικολογική σπουδαιότητα και προσφέρει στην ποιότητα της ζωής όχι μόνο των κατοίκων των όμορων Δήμων αλλά συνολικά του λεκανοπεδίου. Βασικός κίνδυνος για την περιοχή είναι η δασικές πυρκαγιές, οι οποίες αποτελούν απειλή όχι μόνο για το οικοσύστημα της περιοχής αλλά και για τον αστικό χώρο που βρίσκεται περιμετρικά (περιοχές κατοικιών, περιοχές με οικονομικές δραστηριότητες, χώροι αναψυχής κλπ).

Από γεωλογική άποψη ο Υμηττός ανήκει στην αττικοκυκλαδική ζώνη. Τα πετρώματά του περιέχουν ασβεστόλιθους, σχιστόλιθους και μεγάλες μάζες μαρμάρου και μαρμαρυγιανών σχιστολίθων.

Το βουνό είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία της αρχαίας Αθήνας. Σύμφωνα με τα ευρήματα και τις ιστορικές πηγές, στην περιοχή του όρους είχαν ιδρυθεί κατά την αρχαιότητα ιερά. Στη δυτική πλευρά του όρους υπήρχαν λατομεία εξόρυξης μαρμάρου, το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή μνημείων στους Ελληνιστικούς και ρωμαϊκούς χρόνους. Ο Υμηττός παρ’ όλες τις καταπατήσεις των εδαφών του, την άναρχη δόμηση των ριζών του και των καταστροφικών συνεπειών των πυρκαγιών, διαθέτει – ακόμη – πλούσια βλάστηση. Διακρίνεται για τη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και Πανίδας που το καθιστούν ένα σημαντικό βιότοπο της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια νομοθετήθηκαν ειδικά μέτρα για την προστασία του. Αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς των κατοίκων της πρωτεύουσας που θέλουν να έρθουν κοντά στη φύση. Προσφέρεται για περιπάτους, ενώ ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος φτάνει ως την κορυφή του βουνού.

Εκτός όμως από τις ομορφιές της φύσης στον Υμηττό υπάρχουν και αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και σπουδαία βυζαντινά μοναστήρια. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν:

  • η μονή Καισαριανής, που χρονολογείται από τον 2ο αιώνα και είναι κτισμένη στις πλαγιές του βουνού, πάνω στα ερείπια αρχαίου ναού. Η μονή άκμασε τον 12ο και 13ο αιώνα όπου αποτελούσε πολιτιστικό και πνευματικό κέντρο.
  • η μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου
  • η μονή του Αγίου Ιωάννου του Κυνηγού που είναι κτισμένη στη βορειότερη κορυφή του Υμηττού και κτίστηκε τον 12ο αιώνα.

 

Our website is protected by DMC Firewall!