Τραγικές στιγμές στη μάχη με τη φωτιά στο βουνό

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού, οι δήμοι και οι εθελοντικές ομάδες της περιοχής ευθύνης του, αποτίουν φόρο τιμής στους πεσόντες στη μάχη με τη φωτιά στον Υμηττό.

Στις 22.7.1998 στη μεγάλη καταστροφική φωτιά στον Υμηττό, θυσίασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος οι: Αρχιπυροσβέστης Δημήτριος Μαλούκος, Αρχιπυροσβέστης Θεμιστοκλής Μαυραειδής, Πυροσβέστης Αλέξανδρος Διαβολής και ο Εθελοντής Πυροσβέστης Δημήτριος Καραμολέγκος.

Στις 15.7.1999 στην περιοχή της Βούλας έπεσαν στη μάχη με τη φωτιά οι: Πυροσβέστης Παύλος Σκούρτης και Πυροσβέστης Ανδρέας Μπόσινας.

Ο Σ.Π.Α.Υ. και οι εθελοντικές ομάδες μετέχουν κάθε χρόνο σε μνημόσυνο που οργανώνει ο 8ος Πυροσβεστικός Σταθμός στο μνημείο που ανέγειρε ο Δήμος Βούλας.

fwties-ymhttos

Οι Ήρωες του Υμηττού

Δημήτριος Μαλούκος
Δημήτριος Μαλούκος

Αρχιπυροσβέστης

Θεμιστοκλής Μαυραειδής
Θεμιστοκλής Μαυραειδής

Αρχιπυροσβέστης

Αλέξανδρος Διαβολής
Αλέξανδρος Διαβολής

Πυροσβέστης

Παύλος Σκούρτης
Παύλος Σκούρτης

Πυροσβέστης

Ανδρέας Μπόσινας
Ανδρέας Μπόσινας

Πυροσβέστης

ethelontis-dimitris-karamolegkos

Τεράστια απώλεια για το εθελοντικό κίνημα

Στις 22 Ιουλίου1998 ο εθελοντής Δημήτρης Καραμολέγκος, ηλικίας 20 ετών, και τρεις επαγγελματίες πυροσβέστες, τους οποίους βοηθούσε παγιδεύτηκαν από τις φλόγες και έχασαν την ζωή τους, προσπαθώντας να σβήσουν μεγάλη δασική πυρκαγιά στην Ηλιούπολη.

Ο Δημήτρης Καραμολέγκος ήταν μέλος της Ομάδας Εθελοντικής Δασοπροστασίας Δήμου Καισαριανής από το 1995 και είχε πάθος με το δάσος και το βουνό. Το απόγευμα της 22ης Ιουλίου έσπευσε να πλαισιώσει την υπόλοιπη ομάδα και βρέθηκε στο πρώτο μέτωπο της φωτιάς, κοντά στο μοναστήρι του Καρέα.

Το όνειρο του Δημήτρη ήταν να γίνει πυροσβέστης. Γυμναζόταν εντατικά κάθε μέρα και ετοιμαζόταν να καταταγεί στις ειδικές δυνάμεις του Στρατού. Κάθε καλοκαίρι περνούσε ατελείωτες ώρες στο βουνό περιπολώντας για την αποτροπή κάποιας πυρκαγιάς, ενώ συμμετείχε σε κάθε αποστολή της εθελοντικής ομάδας για την ενίσχυση των δυνάμεων της Πυροσβεστικής. Ήταν άρτια εκπαιδευμένος στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών και σε εξαιρετική φυσική κατάσταση, ενώ το θάρρος και η αυταπάρνηση πολλαπλασίαζαν τις δυνάμεις του.

Τιμώντας τους πεσόντες

Εις μνήμην των πεσόντων στο βωμό του καθήκοντος, κατά την κατάσβεση των πυρκαγιών του Υμηττού
Ο Δήμος Ηλιούπολης ανέγειρε μνημείο στο σημείο της θυσίας και κάθε χρόνο ο Σ.Π.Α.Υ., το Πυροσβεστικό Σώμα και ο Δήμος Ηλιούπολης συνδιοργανώνουν μνημόσυνο, στο οποίο μετέχουν όλοι οι δήμοι-μέλη και οι εθελοντικές ομάδες.