Όλοι εμείς στον ΣΠΑΥ είμαστε περήφανοι για τις εθελοντικές ομάδες και τα μέλη τους, που στηρίζουν και αγκαλιάζουν εμπράκτως την αποστολή και τις δράσεις μας για την προστασία του βουνού μας.

Γνώρισε καλύτερα τo Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα, την αποστολή του, τα μέλη του και τις αξίες που αυτό πρεσβεύει. Ακολούθησέ το στα social media και λάβε μέρος στις δράσεις του.

Ποιοι είμαστε

Η Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Βύρωνα, ξεκίνησε το 1985 από μερικούς ευαισθητοποιημένους πολίτες με πενιχρά μέσα και κέντρο μία σκηνή στους πρόποδες του Υμηττού και συγκεκριμένα στην είσοδο του Κουτάλα ,έχοντας σαν κίνητρο την αγάπη για το δάσος και την προφύλαξή του.

Το 1986-1990 η ομάδα αυτή άρχισε να μεγαλώνει με αποτέλεσμα να μετέχει ενεργά σε όλες της δασικές πυρκαγιές με μοναδικό τρόπο, δηλαδή η ομάδα ήταν υπεύθυνη για τον συντονισμό, την στελέχωση όλων των υδροφόρων οχημάτων από όλους τους όμορους Δήμους με εθελοντές της, την άμεση συνεργασία με την Δασική υπηρεσία η οποία ήταν υπεύθυνη και για τα πρώτα σεμινάρια της ομάδας, και τέλος βοηθούσαν στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών.

Το 1991 η ομάδα πλέον έχει αποκτήσει πολλή καλή φήμη σε όλη την Αττική και έχοντας ως γνώμονα την δυναμικότητα της αλλά και την μοναδικότητα της σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα συναποφασίζουν την σύσταση της ομάδας πλέον ως «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Δήμου Βύρωνα» (Ν.Π.Δ.Δ.).

Το «Κέντρο Προστασίας Δασών και Φυσικού Περιβάλλοντος Βύρωνα» αυτή την στιγμή θεωρείται από τις πιο οργανωμένες και επαγγελματικώς καταρτισμένες Εθελοντικές Ομάδες στην Ελλάδα στο τομέα της.

Οι στόχοι μας

  • Στελέχωση παρατηρητριών με τηλεπικοινωνιακό υλικό και άμεση παρέμβαση με τις ανάλογες κινήσεις, όταν και όπου χρειαστεί για τη διαφύλαξη του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.
  • Φύλαξη των δασών από πυρκαγιές, ρίψη μπάζων, προστασία της χλωρίδας και της πανίδας και γενικότερα την πρόληψη και την επιτήρηση του δασικού μας πλούτου.
  • Άμεση επέμβαση σε δασικές πυρκαγιές όλων των τύπων και παροχή πρώτων βοηθειών, διευκόλυνση της κυκλοφορίας σε τροχαία ατυχήματα.
  • Επικουρική βοήθεια σε σεισμούς (έρευνα και δάσωση σε συνεργασία με την Π.Υ.), πλημμύρες (άντληση υδάτων από κτίρια) και έρευνα – διάσωση (χαμένα άτομα σε βουνό).

Επικοινωνία

Θες να επικονωνήσεις μαζί μας;

Ενδιαφέρεσαι να πάρεις μέρος στις δράσεις της ομάδας ή ακόμη και να εγγραφείς ως μέλος στην εθελοντική μας ομάδα;
Στείλε μήνυμα