Τα γεωγραφικά του όρια είναι βόρεια από την περιοχή της Αγίας Παρασκευής και νότια μέχρι την περιοχή της Βούλας, της Βάρης και τη θάλασσα του Σαρωνικού Κόλπου στο Αιγαίο Πέλαγος.
Ο Υμηττός υψώνεται στο ανατολικό όριο του λεκανοπεδίου Αττικής, μεταξύ του νοτιοανατολικού τμήματος του πολεοδομικού συγκροτήματος της πρωτεύσας και των Μεσογείων, με την κορυφή του να απέχει μόλις 7,5 χιλιόμετρα από την πλατεία Συντάγματος σε ευθεία γραμμή.
Από γεωλογική άποψη ο Υμηττός ανήκει στην Αττικοκυκλαδική ζώνη. Η σύσταση των πετρωμάτων του είναι ασβεστολιθική, σχιστολιθική καθώς και σε ένα ποσοστό από μαρμαρυγιακό σχιστόλιθο. Το πιο πολύτιμό του όμως πέτρωμα είναι το κυανότεφρο μάρμαρο, μεγάλης αξίας ήδη από την αρχαιότητα.
Εντάσσεται στο δίκτυο Natura και φυλάσσεται από «ζώνες προστασίας» σύμφωνα με το Προεδρικό Διάταγμα του 1978.Περίπου στο μέσον του χωρίζεται σε δύο τμήματα, το βόρειο με την ψηλότερη κορφή του, που οι αρχαίοι Αθηναίοι ονόμαζαν Μέγα Υμηττό και το νοτιότερο Ελάττονα ή Άνυδρο Υμηττό (σήμερα Μαυροβούνι και Κόντρα). Η υψηλότερη κορυφή του λέγεται Εύζωνας (1026 μ.).
Ο Υμηττός περικλείεται από τον οικιστικό ιστό 11 δήμων με πάνω από 1.000.000 κατοίκους.